Leestijd: 4 minuten
Jouw kind zit in de pubertijd en dat merk je al heel snel aan het contact en de gesprekken die je hebt met je zoon of dochter. Deze gesprekken veranderen. Ze vormen hun eigen mening en ontdekken ondertussen hun eigen identiteit. Daar zijn die gesprekken ook heel belangrijk voor.
Alleen .… ze nemen niet alles meer klakkeloos van je aan, ze worden kritischer, gaan met je in discussie, verwoorden hun boodschap met andere (kracht)termen dan jij en ik gewend zijn. Dat is soms leuk en soms helemaal niet gezellig. Een discussie of meningsverschil hangt dan snel in de lucht.
Maar …. dat hoeft niet. Je kunt er zelf een boel aan doen om de communicatie op gang te houden, ook op momenten dat het allemaal niet zo lekker loopt.
In dit artikel bespreken we de do’s en dont’s als je in gesprek wilt komen én blijven met je puber
Valkuilen: dont’s in een gesprek met je puber
Je hebt zo van die momenten dat een gesprek met je puber niet zo lekker verloopt. Je doet nog zo je best, maar waarschijnlijk ben je in één of meer van de volgende valkuilen gestapt:
- Bevelen geven: “ik wil dat je nu ophoudt met zeuren en doet wat er van je wordt gevraagd”.
- Oordelen, bekritiseren: “je bent zo onverantwoordelijk, je leert het ook nooit”.
- Dreigen: “als je niet onmiddellijk daarmee ophoudt, dan ….”.
- Oplossingen aandragen: “ik zou het wel weten, ik …..”.
- Belachelijk maken: “dat is typisch weer iets voor jou, ik vind dat zo stom”.
- Controleren: “je hebt anders altijd je mobiel aan staan, waarom was je nu niet bereikbaar”.
- Afleiden: “oké, zullen het over iets ander anders hebben, weet je dat ….”.
Herkenbaar? Welke pas jij toe? Of pas je er meerdere toe?
Het is ook niet altijd even makkelijk om uit één van de bovenstaande valkuilen te blijven als je puber het bloed onder je nagels vandaan aan het halen is. Maar gelukkig zijn er in het gesprek mogelijkheden die je kunt aangrijpen om die valkuilen te omzeilen. Het gevolg is dat je puber veel meegaander wordt en relaxter is in het gesprek.
Hoe doe je dat?
Omzeilen van de valkuilen: Do’s in een gesprek met je puber
Hier tips die je helpen met het in gesprek komen én blijven met je puber!
We hebben de tips verdeeld over drie fasen die je in een gesprek kunt onderscheiden: voorafgaand aan een gesprek, tijdens een gesprek en na een gesprek. Wil je nog veel meer tips en ideeën over hoe je in harmonie een gesprek kunt voeren met je puber, download dan onderstaande gratis pdf met 15 tips en handige checklist.
Vóórafgaand aan een gesprek:
Heel vaak horen wij van ouders,dat hun kind hun overvallen met hun gedrag, hun ideeën, hun vragen en wat nog meer. Natuurlijk, dat zal altijd zo blijven…. alleen sommige zaken lijken nooit te veranderen. Zoals de thema’s die altijd rondom de puberteit terug komen zoals alcohol, seks, roken en uitgaan. Iedere ouder met een puber in huis weet dat dit onderwerpen zijn waar de puber hele andere ideeën over heeft dan jij.
Dat is niet erg! Zorg er als ouder voor dat je weet hoe jij daarin staat. Hoe denk jij over bijvoorbeeld alcohol? Wanneer mogen zij van jou gaan drinken en hoeveel, waar en met wie? Wat zijn jouw grenzen ten aanzien van het tijdstip van thuiskomen na een avondje stappen?
Bereid je voor op mogelijke situaties, vragen of gedrag door je alvast te verdiepen in deze onderwerpen. Weet hoe je er zelf over denkt, wat je wel of niet toelaat. Bespreek het eens met vrienden die ook pubers hebben. Wat is hun idee, hoe handelen zij, wat zijn hun ervaringen?
Tijdens een gesprek:
Communiceer met je puber!
Dat lijkt zo makkelijk, maar communiceren is niet praten.
Communiceren betekent dat je 80% van de tijd luistert en 20% van de tijd praat.
En als je 20% van de tijd praat…. stel dan in die tijd ook een vraag ;).
Maak gebruik van LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
Door LSD toe te passen zorg je er ook voor dat je niet voor je kind gaat invullen. Niet iedere kind is hetzelfde. Met het ene kind praat je makkelijker dan met het andere. Als jouw puber geen makkelijke prater is, pas dan op dat je niet alvast dingen voor haar of hem gaat invullen. Stel een vraag en wacht op het antwoord. Gun je kind de tijd om een antwoord te vormen. Stel dan pas weer de volgende vraag. Soms is dat uithouden. Als je wel gaat invullen, dan achterhaal je nooit wat jouw puber drijft en waarom ze doen wat ze doen.
Na het gesprek:
Evalueer het gesprek dat je met je puber hebt gehad. Wat vond jij ervan?
Wat ging goed en wat kan de volgende keer beter?
Hoe kun je dat meenemen voor een volgende keer.
Zo zijn er nog meer tips, die wij graag met je willen delen, 15 tips om precies te zijn. Deze tips hebben we ook nog eens in een handige checklist opgenomen, die je hier meteen kunt downloaden:
ONTVANG DIRECT DE 15 GRATIS COMMUNICATIETIPS (+ handige checklist)
Mocht je (bevriende) ouders met pubers kennen, die ook graag deze gratis pdf willen hebben, laat ze dat dan weten. Je kunt via onderstaande media dit artikel delen. Ze zullen het zeer waarderen!
Geef een reactie