
Toetsen, proefwerk-weken, schoolexamens en presentaties kunnen een hoop stress geven voor je puber. Het kan voor heel wat onrust in huis zorgen. Hoe beter jij als ouder met die stress omgaat, hoe rustiger je puber wordt en hoe beter die kan presteren. Je kunt natuurlijk ook je puber leren te ontstressen.
Ouders zijn snel geneigd om hun kinderen met woorden tot rust te krijgen. “Ach dat valt allemaal wel mee, als je goed leert en voorbereidt, dan komt het allemaal wel goed.” Op zich niets mis mee, maar praten helpt niet altijd. Soms staat je puber gewoon weg niet open voor woorden, daar is die nog te onrustig voor. Dan heb je op een andere manier je puber tot rust te brengen.
Stress hoort bij het leven. Stress kan ontstaan vanwege grote veranderingen zoals kinderen krijgen, echtscheiding, verlies van partner, verhuizingen of ontslag. Maar vaak zijn het vooral de continue kleine ergernissen waar men het meest onder lijdt. Denk aan in de file staan, gebrek aan tijd, het niet kunnen waarmaken van verwachtingen, etc. Volgens het American Institute of Stress zijn tot 80% van de gezondheidsproblemen aan stress gerelateerd.
Soms wordt het gewoon een beetje teveel, toch? Je puber maakt zich zorgen over de toets week, jij piekert zelf over issues op het werk. Je hebt het komende weekend ook nog allerlei sociale verplichtingen, die eigenlijk niet zo lekker uitkomen. Wat gebeurt er met jouw lichaam als je stress hebt?
Wist je dat…
… Niet alleen de grote incidenten tot stress leiden.
Je kunt stress krijgen van verhuizen of van werk veranderen. Maar de meeste stress krijgen we juist van de kleine oplopende ergernissen; de schoenen die niet zijn opgeruimd, het aanrecht dat vol staat, de lange rij voor de kassa, de treuzelende fietser die ervoor zorgt dat jij net voor het rode licht komt te staan, jouw puber die niet vooruit te branden is. We maken talloze keren per dag een stressreactie mee. Door al die kleine stressreacties kunnen we vaak veel minder goed nadenken, worden me minder effectief, raakt onze energie op en presteren we minder.
… Stress slimme mensen domme dingen kan laten doen.
stress zorgt ervoor dat hersendelen niet meer goed met elkaar samenwerken, zodat je niet meer optimaal functioneert. Je doet dan eerder domme dingen. Zoals koningin Maxima over koning Willem Alexander zei: ‘dat was een beetje dom van hem”. Doordat er geen goede samenwerking is, kun je minder helder nadenken en sta je ook minder open voor andere mogelijkheden.
Als je ontspannen bent, dan zullen de hersendelen met elkaar gaan samenwerken en ben je mentaal veel scherper en emotioneel kalmer. Je bereikt zo veel meer.
… Mensen ongevoelig kunnen worden voor stress
Als je continue stressmomentjes hebt, dan kan het gebeuren dat je niet eens meer bewust bent van de lichamelijke effecten van stress. Je weet eigenlijk niet beter of dit is hoe jij je altijd voelt. Dat is jouw comfortzone!
Voor sommige mensen is het dagelijks ervaren van druk, irritaties en ergernissen een hele normale zaak. Dat hoort bij het leven, zeggen we dan. Deze kleine stressbronnen kunnen zich opstapelen en onze gezondheid aantasten. We krijgen het pas in de smiezen als wij bijvoorbeeld buiten proportioneel reageren op onze puber of op ons werk, oververmoeid zijn of bij de dokter een slechte boodschap krijgen.
… De beste strategie is om stress op het moment zelf aan te pakken
Stress kun je het beste gelijk aanpakken op het moment dat je stress voelt. Aanpakken bij de wortel. Niet wachten tot er een beter moment komt…. Die komt er niet. Als je stress in de ochtend voelt en denkt dat je die wel weg zweet ’s avonds in de sportschool, dat gaat niet werken. Er zijn al stresshormonen in je lichaam af gegeven. Hoe sneller jij die stresshormonen in je lichaam kunt verminderen, hoe gezonder jij blijft.
… Wij controle kunnen hebben over onze stress
Als je stress voelt, dan ben je slachtoffer van je eigen gedachten, emoties en houding. Er is goed nieuws, daar kunnen we controle over krijgen.
Eerst heb je natuurlijk bewust te zijn dat je stress ervaart. Een makkelijke manier om te weten of je stress hebt, is te voelen of je verkrampt in je lichaam. Stress leidt altijd tot verkramping. Voor de één gaan de schouders omhoog, voor de ander is dat lage rugpijn, Iedereen heeft zo zijn eigen stressplek in het lichaam.
Als je stress of verkramping voelt, dan is de volgende stap het omzetten van die stress naar ontspanning. Dat heet stressreductie of hipper mentale veerkracht. Daar is een hele simpele techniek voor.
Techniek voor stressreductie of mentale veerkracht
Stap 1: Ademhalen
Adem diep in door je neus, zodat je buik uitzet en adem uit of blaas uit door je mond. Doe dit 3x. Dit zorgt ervoor dat de meeste stress al wordt ontladen!
Adem vervolgens 5 sec. diep in door de neus en adem uit 5 sec door je mond. Doe dit 10x
Vervolgens adem je 5 sec. diep in door de neus en adem je uit 5 sec ook door je neus.
Je bent nu rustiger en hebt je ademhaling verlaagd en vertraagd.
Stap 2: Hartgericht ademhalen
Richt nu je aandacht op het gebied rond je hart. Stel je voor dat je inademt door je hartgebied en uit onderaan bij je ribben. Blijf heel rustig doorademen tot het een prettige ritme voor je is geworden.
Step 3: Hart Gevoel
Ga door met het hartgericht ademhalen. Roep een prettig gevoel op. Dat doe je door bijvoorbeeld een herinnering op te roepen aan een hele leuke vakantie of een leuk moment of iemand die je blij maakt. Het geeft je een gevoel van blijheid, waardering of dankbaarheid voor iets of iemand in je leven. Blijf ondertussen hartgericht ademhalen en voel je helemaal rustig worden.
Wanneer?
Deze simpele techniek zorgt ervoor dat je stressreactie stopt. Je kunt dit op elk gewenst moment doen. Als je frustratie op voelt komen, angst of onzekerheid. Zo voorkom je dat het erger wordt of dat de situatie gaat escaleren.
Dus stel dat jouw puber even heel vervelend begint te doen, dan blijf je rustig ademen, denkt aan iets leuks en plezierigs en je zult merken dat de soep dit keer niet zo heet wordt gegeten.
Raar om bewust aan iets anders te denken? In begin misschien wel. Hoe kun je nu iets anders gaan denken als je puber zo tekeer gaat? Weet je hoe vaak wij gemiddeld per minuut onbewust aan iets anders denken? 5-7x per minuut!
Ga de volgende keer als iemand tijdens een vergadering aan het praten is eens turven hoe vaak je aan iets anders denkt; wat zullen we eens eten vanavond, ik moet nog mijn jas bij de stomerij ophalen, ach verdorie nu ben ik weer tante Sjaan vergeten te bellen….(dit denk je trouwens allemaal in split seconds en vaak zijn die afleidingen niet eens prettige gedachten!)
Wat denk je als jij tijdens een onprettig moment met je puber in een split second aan iets leuks denkt (wat was die vakantie in Italië tot geweldig, die blauwe zee, gisteren zo heerlijk gegeten met Valerie), dat dat de situatie ten goede komt?
Dacht het ook!
Als de bom dan toch barst, geen nood, dan kun je deze techniek erna benutten om je weer in balans te brengen. Kost misschien wel even iets meer dan 1 minuutje 😉
By the way, dit kun jij je puber ook leren. Zo kan hij zijn eigen emoties beheersen. Ik heb het mijn kinderen een tijd geleden al geleerd. Soms passen ze het toe, soms komen ze er niet aan toe. Willen ze even niet horen dat ze even diep kunnen ademhalen. Ze willen hun ei kwijt. Op zo’n moment of als de soep wat heter wordt, dan ga ik ontspannen zitten of staan en wordt me dan bewuster van mijn ademhaling en mijn beelden die ik oproep.
En nee… ik blijf niet 100% relaxed. ik schiet ook nog wel eens uit de bocht, maar hé we hebben het over mentale veerkracht. Dat betekent dat je leert om steeds sneller terug te veren.
Wat doe jij na een vervelende situatie om snel weer terug te veren? Deel het hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren.
Geef een reactie