Bedrijven als Philips, Shell en BP gebruiken het al voor hun medewerkers.
Waarom?
En wat is het?
En hoe werkt het?
“Adem rustig in een paar seconden en rustig uit een paar seconden. Gebruik de toon die je hoort voor het ritme van in …. en uitademing.” De coachklant ademt op mijn aanwijzingen rustig in en uit.
Daarvoor heb ik bij hem een clip met sensor aan het oor bevestigd, dat met een draadje verbonden is met mijn laptop. Het programma toont ondertussen hoe coherent zijn hartslag is. De curve die op het scherm verschijnt, ziet er nog niet bepaald rustig en zen uit. De pieken die de hartcoherentie visualiseren zijn scherp en grillig. Waar we naartoe willen, de gelijkmatige flow van golven – meer zen dus – is nog ver te zoeken.
Jouw (ont)spanning visueel gemaakt
Hartcoherentie is een techniek, die gebruikt wordt om stress te verminderen door middel van ademhaling. De techniek werd ontwikkeld door de Amerikaanse non-profitorganisatie HeartMath die in 1991 is opgericht door Doc Childre.
Het is één van de tools die sterk in opmars is door de groeiende behoefte aan tools om (werk)stress tegen te gaan. Dus ook prima te gebruiken als de stress met je puber – iets wat – te hoog wordt.
Het mooie van dit tool van HeartMath is dat het de stress in één oogopslag visueel inzichtelijk maakt, in tegenstelling tot andere ontspanningstechnieken als meditatie, yoga en mindfulness.
Een coherente vloeiende lijn
Een simpele manier waarop wetenschappers kunnen waarnemen hoe gevoelens ons lichaam beïnvloeden is door het effect van de gevoelens te meten op ons hartritme (= de tijdsinterval tussen 2 hartslagen in). Als emoties sterk zijn, dan kun je dat zien aan een verandering in het patroon van ons hartritme.
Als mensen gefrustreerd, bang, bezorgd, boos of van slag zijn is hun hartritme ongelijk en onregelmatig. We hebben dan moeite om helder te denken en zijn gestrest, wat leidt tot hart incoherentie. Zichtbaar door de grillige lijn in het programma op de laptop.
Maar als we ons veilig en op ons gemak voelen, hebben we een regelmatig hartritme. We zijn relaxter, staan meer open, wat resulteert in een coherente lijn, vloeiende lijn.
Rustig, ritmisch ademhalen
Wat blijkt nu? Wetenschappers hebben ontdekt dat het hart en het brein met elkaar in verbinding staan. Een gelijkmatig glooiend, regelmatig hartritme (hart) zorgt ervoor dat wij makkelijker helder kunnen nadenken en verstandiger besluiten kunnen nemen (brein).
Precies wat we nodig hebben!
Kun je jouw hartritme beïnvloeden om zo rustiger na te denken en betere besluiten te nemen?
Jazeker, Heartmath heeft ontdekt dat als mensen rustiger en ritmischer gaan ademen én daarbij oprechte positieve gevoelens oproepen en deze ervaren, het hartritme coherenter wordt. Deze hartfocus zorgt voor een gewijzigde informatiestroom van het hart naar de hersenen, waardoor wij ons minder gestrest voelen en onze prestaties kunnen verbeteren.
Minder hoofd, Meer hart
De meeste mensen leiden hun leven veel te veel vanuit hun hoofd, waardoor ze teveel blijven hangen in een stressvolle toestand. Die stress zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol wordt vrijgegeven aan jouw lichaam. Je merkt dat door het verstrakken van sommige gebieden in je lichaam, zoals aangespannen kaakspieren, opgetrokken schouders, hogere ademhaling. Herinner je nog die laatste boze uitval die je had naar je puber(s)?
Door meer je hart te ‘laten spreken’ met behulp van oprechte positieve gevoelens – denk maar eens terug aan die superleuke vakantie die je had – kun je veel beter nadenken, wijzere besluiten nemen en beter omgaan met emoties. Tja, dat is in een omgeving met puber hormonen geen overbodige luxe.
Simpel en oplossingsgericht
Ik gebruik zelf al jaren de hartfocus techniek voor mijzelf alsook in de coaching. Het is een techniek die je overal op elk gewenst moment en in elke situatie kan toepassen. Het helpt je emotioneel evenwichtiger en veerkrachtiger te worden.
Mijn pubers gebruiken deze methodiek ook en passen deze regelmatig toe, al zullen ze dat niet meteen toegeven. 😉
Hoe de hartfocus techniek precies werkt, kun je hier lezen.
Geef een reactie